Вести
Трет семинар за тренери 2012г.
 
Втор семинар за тренери 2012г.
 
Прв семинар за тренери 2012 г.
 
Не на насилството, ДА на другарувањето
 
Олимпизмот и спортот поврзуваат - Ѓорче Петров 21-05-2012г.
 
Coca Cola Cup 2012,Oхрид 24-05-2012г.
 
Олимпизмот и спортот поврзуваат-Брвеница 03/04/2012
 
Олимпизмот и спортот поврзуваат Штип 24/03/2012
 
Велес - Петровец 2011
 
Радовиш 2011
 
Ѓорче Петров 2011
 
Пехчево - Македонска Каменица
 
Конче 2011
 
Гевгелија - Валандово 2011
 
Трет семинар за тренери 2011
 
Втор семинар за тренери
 
Прв семинар за тренери Струга 15-17/07/011 г.
 
Лидерски Семинар Велес 2011
 
Семинар за национална Ц лиценца
 
Проект Среќна Заедница настан 26/03/2011
 
Зимска Отворена Забавна Фудбалска Школа - Забава за сите 2011
 
Семинар во Струга-Проект Срекна Заедница
 
Отворени Забавни Фудбалски Школи -Кичево- 09-13.08.2010
 
ШКОЛИ ВО МАКЕДОНИЈА 2010
 
Тренерски Семинар Струга 15-18/07/2010
 
Лидерски семинар во Скопје 12.06.2010 година
 
Здрави деца Здрава околина 22/05/2010
 
Здрави деца Здрава околина- Маврово и Ростуше 21/05/2010
 
Проект Здрави деца-Здрава околина Гостивар 15/05/2010
 
Семинар во Струга за проектот Здрави деца-Здрава околина
 
ОЗФШ-Пробиштип/ Чешиново -Облешево 2009
 
OЗФШ,Свети Николе 2009
 
ОЗФШ,Карпош 2009
 
ОЗФШ, Гази Баба 2009
 
ОЗФШ, К.Паланка - К.Вода 2009
 
ОЗФШ, Валандово-Гевгелија 2009
 
ОЗФШ,Сопиште 2009
 
ОЗФШ Виница/Штип 2009
 
ОЗФШ, Кавадарци - Неготино 2009
 
ОЗФШ- Радовиш 2009
 
ОЗФШ, Кичево 2009
 
Престедателот на Р. Македонија ги посети Отворени Забавни Фудбалски Школи во Струмица
 
ОФФС Пехчево/Берово 2009
 
Регионален Отворен Забавен Фудбалски Камп, Август - 2009г.
 
Ѓорче Петров 17 - 21.08.2009
 
ОЗФШ Кочани 2009
 
ОЗФШ Куманово 2009
 
OЗФШ- Македонска Каменица/Делчево 2009
 
Отворени Забани Фудбалски Школи-Јегуновце/Брвеница 2009
 
ОЗФШ, Прилеп 2009
 
Отворени Забавни Фудбалски Школи Кратово-Ранковце 2009
 
Семинар во Струга за проектот Здрави деца - Здрава околина, 24.04. - 25.04.2009
 
Турнир за девојчиња во Скопје, 05/12/2008
 
СВЕТИ НИКОЛЕ, 06-07.09.2008 и 13-14.09.2008
 
СОПИШТЕ, 26.08-30.08.2008
 
КИСЕЛА ВОДА – населба Драчево, 26.08. – 30.08.2008 г.
 
СТРУМИЦА, 25.08-29.08.2008
 
ГАЗИ БАБА, 25.08-29.08.2008
 
ЧЕШИНОВО/ОБЛЕШЕВО,23 - 27.08.2008
 
ИЛИНДЕН, 22.08-26.08.2008
 
БОГОВИЊЕ, 22.08-26.08.2008 год
 
МАКЕДОНСКИ БРОД/ДОЛНЕНИ, 20.08-24.08.2008
 
ГОСТИВАР, 19.08-23.08.2008
 
ЃОРЧЕ ПЕТРОВ, 18.08-22.08.2008
 
ГЕВГЕЛИЈА/ВАЛАНДОВО, 18.08-22.08.2008
 
ОХРИД, 18.08-22.08.2008
 
ПЕХЧЕВО/ДЕЛЧЕВО, 15.08.-19.08.2008
 
КРАТОВО/РАНКОВЦЕ, 11.08-15.08.2008
 
КУМАНОВО, 11.08.-15.08.2008
 
НЕГОТИНО/КОНЧЕ, 10.08-15.08.2008
 
РАДОВИШ/КОЧАНИ , 09-10.08.2008 и 16-17.08.2008
 
Тренерски семинар Струга, 10-13.07.2008
 
Тренерски семинар Струга, 03-06.07.2008
 
Тренерски семинар Струга, 26-29.06.2008
 
Лидерски семинар Маврово, 13-14.06.2008
 
Инструкторски семинар во Струга, 20-23 мај, 2008
 
Спортски настани Ново Село и Скопје- Мај , 2008 год.
 
Семинар проект „Здрави Деца - Здрава Околина“,19-20.04.2008
 
Тренерски семинар Крушево 04.07 - 07.07.2007
 
Тренерски семинар Струга 28.06 - 30.06.2007
 
Тренерски семинар Струга 21.06 - 23.06.2007
 
Промотивен проект со Делта Спорт
 
Втор семинар за тренери 2011г.
 
Скопска Пивара
http://www.t-home.mk
 

За Нас

Open Fun Football Schools е хуманитарен, политички неутрален и непрофитен проект, организиран од страна на Cross Cultures Project Association, Копенхаген (CCPA) во соработка со Фудбалскиот Сојуз на Норвешка (NFF).

Open Fun Football Schools се развиени по концептот кој потекнува од Данскиот Фудбалски Сојуз. Неговата основна идеја е „фан - забавниот концепт“: Она што е важно е аспектот на играта, задоволството кое произлегува од играњето, а не резултатот и подобрувањето на нивото на вештините. Многубројните вежби и игри се димензионирани така што овозможуваат повеќекратно доживување на мали успеси кај секој од учесниците. Во тек на неделата децата живеат низ фудбал, концентрирајќи се и внесувајќи се во играта во целост.

Open Fun Football Schools треба да се сфатат како додаток на важната работа која ја извршуваат фудбалските клубови. Целта не е да се развиваат и јакнат талентираните играчи - тоа сметаме дека е работа на фудбалските организации и фудбалските клубови - туку да им се овозможи на децата едно богато и вредно искуство во игата со топка, како и да се промовира играта, да се пронајдат нови играчи и да се развие нивниот талент.

Користејќи игри со топка и чиста игра, Open Fun Football Schools сакаат да бидат стратешки инструмент во рамки на социјалниот и политичкиот аспект, кој ги обновува старите но прекинати пријателства и спортската соработка помеѓу фудбалските клубови - учесници, нивните тренери, лидери и децата, во сите области на нашето делување и воедно промовирајќи толерантност, мирен соживот, социјална кохезија и соработка помеѓу различните етнички групации.

Затоа ние развивме наш сопствен „фан фудбалски концепт“, каде ги имплементираме радоста и играта. Радост, да се биде заедно со другите, да се научи како да се употреби новиот детал. Ние употребуваме мечти и фантазија во играта. Соништа додека играме дека сме Пеле, Фиго или Зидан, кога сакаме да ја предрибламе картонската кутија, и ние се обидуваме да го изградиме нашиот фудбалски тренинг околу една приказна во која ја сметаме „топката за подарок“. Тоа би значело дека ние се обидуваме да вградиме елемент на соработка и комуникација во сите наши игри, каде топката е сфатена како подарок на кој треба да му се обрне посебно внимание, а кој сме им го подале на нашите другари со „почит“, за да се подобриме едни со други.

На тој начин го развивме нашиот сопствен „фан фудбалски концепт“.

Историјат

CCPA - Open Fun Football Schools потекнуваат од летните фудбалски школи на Данскиот Фудбалски Сојуз (DBU) кои за прв пат се птретставени во поствоена Босна и Херцеговина, во 1998 год.
Целта на овој проект на „толеранција“ е поврзување на децата и луѓето од различно етничко потекло на повторно ниво на дијалог.
Од тогаш проектот растеше и активностите се прошируваа на Македонија, Србија и Црна Гора, Хрватска, Грузија, Ерменија, Азербејџан, Молдавија, Сирија, Јордан, Либан и Косово.

CCPA - OFFS вистински е проект кој не познава граници.

Доброволниот аспект и волонтерскиот пристап се  значајни особини на сите одржани школи до 2008 година. Сите школи се организирани од страна на лидери и тренери - доброволци, кои веруваат и ја подржуваат идејата на проектот. Ваквиот идеен став и солидната донаторска платформа составена од Министерствата за Надворешни Работи на Нордиските Земји - Данска, Норвешка, Шведска и Финска, заедно со Унијата на Европските Фудбалски Сојузи - UEFA и Novo Nordisk, водечкиот производител на инсулин во светот - ја прават CCPA одржлива.
Во Македонија, во периодот од 2000 - 2008 година се организирани вкупно 153 школи, а во текот на овие девет сезони се опфатени речиси сите општини од Македонија. На школите земале учество повеќе од 33000 момчиња и девојчиња од нашата земја, водени од повеќе од 2300 лидери и тренери едуцирани на нашите регионални семинари.
Се разбира дека улогата во локалниот дел на финансирање од страна на општините, фудбалските клубови, фудбалските сојузи, министерствата, приватните фирми и пошироките општествени заедници, е многу значајна. Во следната година меѓународната заедница сака да се зголеми локалниот дел на финансирањето.

 

 
Copyright OFFMacedonia 2008